lauantai 17. joulukuuta 2016

Matalan kynnyksen rehumätöt

Kesällä meikä söi kaiken mitä etteen tuotiin, ja osan siitäki mitä ei tuotu. Se luonnollisestiki täsä ajan saatossa on koitunu elimistön kohtaloksi ja vointi on heikko. Enemmän tai vähemmän oon koittanu skarpata syksyn mittaan, mutta onhan se vain tosi ettei pohojolassa talavella oo välttämättä ihan halapaa syyä rehuja. Tässä vaiheessa kuvioon hiippaileeki linssit, pavut ja muut. Eli ne rehut, jokka sisältää muutaki ko vettä ja ovat ympäri vuojen halapaa ko makkara. HALAVEMPAA ko makkara I might add.

Kasvisruokaa tullee varmaan eniten tehtyä niinä päivinä ku laiskottaa aivan simona. Ei siksi, että nämäkään äpöstykset ois jotenki keskimäärästä liharuokaa nopiampi tehä (monet kyllä on, koska haudutus), vaan siksi, että meikä ei jaksa lähtiä kauppaan. Niin täsä nyt joitaki iisejä piisejä matalan kynnyksen kasvis- ja vegeruokia mitä tullee mieleen. Tai ei välttämättä erityisen iisejä, muttei ainakkaan vaikiampaa ku epäkasvisruoka ja paatuneelle lihansyöjällekki sopivaa, täysin lihauskottavvaa evästä. Kaikki reseptit testattu karnivoreilla ja läpi meni heittämällä.

Herkkusieni-linssi-muhennos
neliälle

loraus öljyä
sipuli
n. 300g tuoreita herkkusieniä
n. desi linssejä
purkki mitä tahansa "kermaa", kaurakermalla tein ite
vähintään suolaa ja pippuria

- Pannu tulille, sipulit silipuksi, huuhtase linssit, pesase ja pilippua sienet.
- Nakkaa kuumalle pannulle öljy, sipuli ja linssit. Pyöräyttele hetki, mutta elä varsinaisesti paista. Toisin sanoen freesaa, mutta emmä lähe nyt ollenkaan tuolle ammattikeittiölinjalle.
- Sienet kaveriksi, heiluttele niitäki sielä pannussa hetki. Sen verran, että muuttuvat semmosiksi vastenmielisen näkösiksi ja nilijakkaiksi. Mausta varovasti.
- Kerma perrään, anna muhia jokunen minuutti ja maistele mausteet kohilleen.

Suola/liehmikuutio ja pippuri on ainuat mitä ite taisin pistää. Ehkä paprikaaki vähän. On niin mauttomia nuo sienet ja linssit, ettei viitti täpöllä maustaa ettei niitten vähäsekki maut jää piiloon. Tämä ei tarvine kuvvaa.

Paahetun bataatin kans nannaa, varmaan kaiken muunki. Miksei vaikka leivän päälle, jos hauduttaa nestettä vähemmälle.

Papuquesadillat
neliälle

lätyt
3dl vehnäjauh
desi vettä
loraus öljyä
tujaus suolaa

papumössö
sipuli
1,5 dl papuja ja/tai linssejä (pavut valmiiksi keitettyjä)
3-5 dl tomaattisosetta ja/tai ruokakermaa
ihan vähän öljyä paistoon
mausteita

juustoraastetta

lätyt (nämä on oikiasti niin heleppoja, että vähemmällä pääsee ko teet ite ekkä lähe kauppaan kirroileen)

- Sekota kaikki, vaivaa vähän ja pistä jääkaappiin ootteleen. Ei oo pakko ootella, mutta pikkusen helepompi hinkuttaa oikein ohhuiksi jos taikina on kylymää.

Tässä välissä voit kävässä tekkeen tuon papumössön.

- Kylymänä sitte rulaa pötkö, leikkaa pötkö paloiksi ja kauli noin läpikuultavaksi. 11 kappaletta tästä tuli viimeksi. 9 sitä ennen ja 4 puolikkaalla annoksella. Että teeppä siinä sitte haluamaasi kokoluokkaa.
- Paista noin minuutti per puoli ihan törkiän kuumalla ja kuivalla pannulla. Käytännössä siis teflonpinnotettu pannu RÄJÄHTÄÄ tässä hommassa. Jos ei ihan räjähä, niin ainaki mennee hyvin heleposti pilalle. Vähempiki paistoa riittää jos sulla on hyvä hella.

papumössö

Tämä on heleppo. Pistä pannuun mitä vaan ja sitte pannun kautta nuitten lättyjen välliin. Jos haluaa ihan asiasta tehen hakia ainekset tähän, niin ylempänä ois.

Tämä on kuitenki ihan rehellinen jämäruoka, niin oma eksakti resepti mennee näin:

- Pavut, linssit tai mitä vaan sipulin ja öljyn kans pannuun pyörimään pariksi minuutiksi. Mitä vaan nestettä kaveriksi. Tähän on toiminu paseerattu tomaatti, soseutettu semivanha jämätomaatti, tomaattimurska, kerma, kerma jatkettuna veellä, kerma jatkettuna maijolla ja kaikki näitten variaatiot. Mikä vaan jatkettuna millä vaan jos maku miellyttää lienee paras ohoje.

- Mausta ja jätä hautumaan siksi aikaa ko teet jotaki muuta TAI  teet ne tortillalätyt loppuun. Pistä uuni lämpiään 200 asteeseen.

- Sitte vaan mössöt lätyille, juustoa välliin ja toinen lätty päälle. Toimii rullattunaki, mutta vellit saattaa valahella ulos. Uunissa sitte joku viis minuuttia tai että juusto näyttää sulaneen.

Lätyt. Sen verran rosoa jätetty, että on uskottava oma tekemä.

Quesadillana. Välliin mahtuu pitkät vihiriät pavukki aivan hyvin.
Yritin pistää rullattunaki näitä torttuja, MUTTA EI JUMALAUTA ONNISTU VOI SAATANA.

Lasagne
Valehtelisin jos väittäisin, että tästä riittää neljälle.
Tämän olen pistäny aikasemminki, mutta tätä on maistatettu taas lihamiehille ja edelleen mennee alas täyestä. Suora kopio siis tässä:

1,5 dl soijarouhetta
3 dl vettä
pari porkkanaa
juuriselleriä sen kokonen palanen mitä ne kaupassa myy
sipuli
500g paseerattua tomaattia
öljyä
lihaliemikuutio
maustetta
50g margariinia
desi vehenäjauhoja
litra maitoa
150g halpisjuustoraastetta/50g parmesaania
(pinaatti)lasagnelevyjä

- Pistä soijat vetteen kiehumaan lihaliemikaverin kans.
- Sillä aikaa raasta porkkanat ja selleri, piliko sipuli ja pistä ne paistumaan öljyyn. Öljyä saa olla aika palion, oiskoha joku puoli desiä vaikka. Älä peljästy, tässä on paljon kasvia.
- Kuhan soija on imeny niin palion nestettä ku se pystyy, kipataan seki rehujen sekkaan. Soijan keittelyyn mennee about vartti käytännössä.
- Perrään vielä paseerattu tomaatti ja mausteita niin palion ku tahot. Ite ruukaan pistää vaan suolaa, mustapippuria ja ehkä paprikaa ja yrttejä jos sille päälle sattuu.

Sen kastikkeen voit sitte unohtaa tässä välissä vaikka hellalle.

- Kattilaan margariini ja hella TÄYSILLE. Jauhot sekkaan heti ku rasva on sulanu.
- Vispaa maitoa joukkoon eka pikkusen kerrallaan. Silläviisiin että siitä muodostuu aluksi semmosta tasasta töhnää.
- Jahka töhnä on tasasta, voi lopun maijon lurauttaa kokonaan sinne kattilaan. Tämä siksi, että siitä soosista tullee paakkusta, jos heti alussa nakkaa kaiken maijon.
- Laita uuni kuumeneen 200 asteeseen täsä välisä.
- Sitte vaan vispaat pohojaa myöten sitä valakokastiketta niin kauan että vituttaa ja se kiehuu pari minuuttia. Mausta suolalla. Joo, sen kuuluuki olla löysää.

Lopuksi vaan lappaat ne soosit ja lasagnelevyt vuokaan josaki järjestyksessä, ja välistä heittelet juustoraastetta mukkaan. Soija, valako, juusto, pasta und repeat. Uunissa tunteroinen. Jos näyttää, että meinaa pinta kärtsätä, niin foliota päälle vaan.


Ja sama kuva lasagnesta joka päivä.
Iteasiassa ei nyt kiinnosta kirjottaa yhtään enempää. Moro.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti