perjantai 23. joulukuuta 2016

Joulun vinkit À la Natsipirkka

Olipa vaikia päättää kumpi on hauskempi ja jouluisempi; Nistipirkka vai Natsipirkka. Natsikortti toimii myös jouluna.

Hyvä pistää jouluneuvoja vajjaa vuorokausi ennen aattoa. Nyt varmaan on just se hetki ku jokkainen alakaa tahoillaan tuumimaan, että YAAAHAS mitähä sitä tälle joululle keksis. Thank sweet baby jesus, tässä silliä kullekin säädylle.

Laatikot käsiteltiin jo viime jouluna, niistä ei sen enempää. Imellettyä pottulaatikkoa en teheny tänäkään vuonna koska SE ON MAHOTONTA. Ömm mitä muita jouluruokia on ku kinkut ja laatikot..? Rosolli. Viime vuonna tein ite. Ihan vitun turhaa, sama ostaa. Maistuu täsmälleen samalta, eikä todellista säästöä tuu omatekemäisellä ennenko siinä vaiheessa, ko ruvetaan puhumaan kiloista. Meikä on mestari välttelemmään tyhyjänpäivästä ressiä, niin päätin olla tekemättä mittään mikä ei kiinnosta 100%. En myöskään tee jäläkkäriä, koska pakaste Daimkakku ja Lidlin valamiit Creme Bruleet ovat  maan mainiointa nannaa. Joo eli meikämannen hyvät ruokavinkit jouluun: elä tee mittää :DDDD No ei vaan oikiasti mitä järkiä hirviällä vängällä vääntää jotaki evästä ressipäissään, jos sen saman saa valamiina järkevään hintaan? 

Mutta sitte on nämä tuotteet mitä ei saa järkevään hintaan, niinkö tuo saaristolaisleipä ja hiekkakakut. Jos oisin enemmän massikeisari, niin ehottomasti lähtis kaupasta saaristolaisleipäki. Meikästä palio parempaa ne kaupan ko ite tekemät, mutta jos saan kolomella eurolla kaks leipää vs. viiellä eurolla puolikkaan nii imaskaaha paskaa. 

Tänä vuonna perseilin sen leivän kans niin palio, että meni aivan vituiksi. Oisin halunnu tehä limppua, mutta oon flunssassa niin ei kiinnostanu alakaa vaivaamaan. Kompromissinä koitin tehä oikein kuohkeaa ja mausteista saaristolaisleipää. Tein paskaa paskan makusta muhua.

Kattokaa nyt. Mitä sille tapahtu? 

En oikiasti tiiä onko se pahhaa, mutta ainaki ruma. Vissiin liian vähän jauhoja, niin kohos nätisti mutta lässähti. Pistin lisämausteeksi vanahaan reseptiin pomeranssin kuorta, neilikkaa ja inkivääriä ihan suoraan pussista. Sitte toiseen pistin lisäksi vähän rusinoita ja cashewpähkinämurskaa. Viiminen tuomio tullee joulun jäläkeen. Joulun leipävinkki: Säästä vuojen mittaan se tarvittavat 10 euroa ja osta kaupasta.

Hiekkakakkuja en oo hirviänä teheny, mutta nyt halutti jotaki muuta ko tiikerikakkua. Mummi tekkee aina semmosia törkiän hyviä hedelmäkakkuja. Veikkaan, että just se mehevin on taatelikakkua. En hoksannu kysyä siltä reseptiä, niin piti luottaa marttoihin. Siellä vinkattiin semmosen tyypin, ko Seija Flyhströmin taatelikakkuohoje. En tiiä kuka se on, mutta ainaki tuntuu tietävän taatelikakkuista yhtä sun toista. Ihan aavistuksen muutin ohojetta, ja tästä lähin meillä tehhään taatelikakkua kerran kuussa. Joulun kakkuvinkki: Varasta jonku ohoje. Jos et oman mummis, niin jonku muun mummin. 

Taatelikakku
(Tarvit tähän mieluiten jonkulaisen rengasvuuan, mutta onnistunee muissaki. Normi kakkuvuoassa kypsyy keskeltä vähän hittaammin.)

1,5 dl vettä
250 g taateleita (semmone neliskanttinen köntti passaa)
2 dl sokeria
200 g voita
2 munnaa
0,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
voita ja korppujauhoja vuokaan
(pomeranssin kuorta, rusinoita ja mitä nyt keksitkään)

- Vesi, sokeri ja paloteltu taateliköntti kattilaan ja keittele vartti. Pistä voi sinne sekkaan loppuvaiheilla. Jäähytä (mieluiten viileäksi asti, mutta eihä meikä jaksanu oottaa ja tuli ihan hyvä).
- Siinä ootellessas voit pistää jauhot, soodat ja mausteet sekasin. 
- Uuniin 175 lämpöä. Vatkaa taatelitahmaa vähän kuohkiammaksi ja sitte munat yksitellen sekkaan. Täysiä vatkaten.
- Lopuksi jauhot ja maito lapioijjaan sinne sekkaan iliman turbovatkainta. Kaaja vuokaan ja paista 45-60 min. Anna jäähtyä kunnolla, ennenku kippaat vuuasta. Paranee vanhetessaan.

Kahvilla vois olla hyvä korvata tuo maito. Kermakaan ei tätä varmaan pillaa. Alkuperäsessä reseptissä sokeria oli desi enemmän, mutta ommaan makkuun sillä tuli jo vähän liian tahamia ja toffeinen. Taatelit on kuitenki aivan törkiän sokerisia, niin pistin vähän enempi niitä.Sitte mulla ois aattona semmone pienehkö kinkkurojekti taas eessä. Reppeilyttää jo ajatuski ko viimeksiki meni niin hyvin. Ei palanu ko sormi ja yks kinkkupussi. Muovi haisi vaan jonku tunnin. Katotaan mitä sieltä tällä kertaa tullee. Eli joulun kinkkuvinkki: vejä lonkalta. 

Huomenna meinasin tekassa vielä potturieskaa ylijääneestä muusista, mutta koska MADAFAKIN JOULU niin kuorrutan senki vähintään siirapilla. 

Vuojen kohokohta, eli eeppiset lahja-askartelut pääsee julukisuuteen vasta aaton jäläkeen. Koska oisihan se hirviää jos sukulaiset spottais ne pettymykset jo ennen joulua. 

Eipä täsä muuta. Loma on alakanu, kuusi on pirtissä, ruuat on tehty ja lahajat on paketeissaan. Vois ottaa lepiä ja katella kelikameroista panikointia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti