sunnuntai 2. lokakuuta 2016

Fiilispohjanmaan potut, naavatee ja muuta perinnekasvatusta

Kesällä ei joua kirjottelemaan, koska on hirviä kiire tehä kaikkea kirjottamisen aihetta. En muista mitä oon teheny ekana, niin alotan siitä mitä tein viimesenä. Ja muutenki siitä mikä on olennaisinta. Eli potut.

Mulla oli unohtunu kaappiin kevväällä pottuja keskimäärästä pitemmäksi ajaksi. Nehän oli ottanu ja ruvennu tieten itämään. Normijamppa heittäs menemään, vaikka maassahan niillä ois hyvä olla. Meikähän otti potut kesäresidenssiin mukkaan ja jätin pariksi viikoksi pöyälle oottamaan että lähtis routa. No nehän kerkes siitä hävitä johonki, vaan mummilla oli mulle heittää muutama pottu. Tässä vaiheessa pittää muistuttaa, että en oo ikinä kasvattanu pottua tai mittään muutakaan menestyksekkäästi. Kaikki vaan kuolee. Osa siksi, että unohan, mutta osa myös siksi että on joku paha karma kaiken elävän kans.

Potun kasvattamista oon seuraillu kuitenki sivusta vuosia, nii tuumin että eiköhän nuo kasva ihan fiilispohojalta. Eka pittää vissiin kääntää maa.

Työkalut on vuosisatoja vanahempia ku minä. Niillä on enemmän elämänkokemusta ja taitoa ku mulla. 

Ei ku ihan ekana pittäis valikoija sopiva pallonpuolisko, lääni ja ilimansuunta. Mutta koska kysseessä on pottu, niin ei kaiketi oo ihan niin nuukaa sen virtaavan Kin kans. Hei se kasvaa Suomessa menestyksekkäästi, eli ei voi olla hirviän ranttu juures. Mummi on onneksi valikoinu Lapin mehukkaimman spotin kasvimaaksi jo aikoja sitte, niin meikä pääsi osingoille. On kuulkaa ihan poroaita, vahtikissat ja kaikki. Ja joo oon fuskannu tässä jo ainaki kahessa kohassa.


Nuin! Semmone keko. Tähän mennessä näyttää ihan legitiltä. Mutta sitte että ne potut tuonne ja kuinka syvälle ja pistetäänkö jottain lannotetta ja mitä vittua? En tiiä ihan sama. Pistin sopivan syvälle. Eikä mittää hifistelyä ku vettä vain.

 Tässä välissä kasvimaan hurjat saalistajat kävi harventamassa myyräkantaa tehokkaasti. Thx mates.

Katsoppas perkele. Nehän lähti kasvamaan. Tuossa vaiheessa siinä kasvo vielä sipuliki, mutta se unohtu tai homehtu tai jotaki, niin ettei sitä sitte nostovaiheessa ennää ollu :D

Vieläki näyttää lupaavalta. Kuulin jossaki vaiheessa huhuja multaamisesta. En pitäny mitenkään erityisen tärkiänä kuitenkaan. Tai ainakaan niin tärkiänä, että lähtisin tekemään päiväreissua Roihin ihan vaan multaamismielessä. Pyysin äitiä multaamaan ku oli asioilla tuolla päin. Kaiketi ihan liian myöhään nuin niinku "virallisesti", mutta parempi myöhään jne.

JÖSSES.

Eijjumaliste. Sieltä nousi ihan ehtaa pottua vaikka kuin perkeleesti. OMATEKEMÄÄ POTTUA. Ei homma eikä mikkään. Pari kiloa sitä tuli. Sen verta, että jos ens kevväänä nakkaan ne maahan, niin niillä potuilla elläis jo talaven yli. Jos haluaa syyä pelekkää pottua ja sitäki aika niukasti. MUTTA KUITENKI. Nyt meikä ossais olla omavaranen satanolla.

DEM POTS. Luonnollisesti noukin kaikista pienimmät rypäleen kokoset poturaisetki. Ne oliki parraita ja ihania ja sieviä. Rakastan teitä pienet ja isot potut.

Tätä kesähommien raportoimista pitänee jatkaa usiampi kierros. Muisti palailee pätkittäin.

Äiti haki koiran itelleen. Se on aivan järetön palikka. Osottautu myös mainioksi hillakoiraksi heti. Tosin se syö niitä hilloja.
Se syö kaiken muunki löytämänsä. Jollaki oli unohtunu suolle taas poron kaikki luut ja paskat. Sielähän ne oli suussa saman tien kaikki :D 
Oli myös juhannus ja Firestarter.
Ja juhannus ja painin MM94. Ei ollu hevosia eikä ongelmia. Pikkusisko ossaa ottaa edustuskuvia.

Jotta juhannuksen katumusharjotuksia ei tarvis tehä rapuloissaan, ne kannattaa tehä jo ennen juomista.

Niin joo ja tukkaprojekti on edenny hitaan varmasti. Kevväällä kävin vastoin tapojani kampaajalla. Palkinto siitä, että luin (kuuntelin, koska oon fuskari näköjään kaikessa) Kalevalan. Oon hirvittävän laiska vaalentelemaan tukkaa koska vaalentaminen on perseestä. Eikä tätä heinäpaalia välttämättä ois tarvis ihan hirviästi blondaillakkaan. Enkä ikinä tohi leikata latvoista ite niin palion ku todellisuuessa pittäis. Kampaajalla oli ihan hyvä siis käyä teettämässä alustavat työt tulevalle sateenkaariprojektille. Jollaki taikamyrkyllä sitä vaalennettiin niin, että se oli paremmassa kunnossa vaalentamisen jäläkeen. Miten? MITEN? En tajua.

Tämmönen siitä sillon tuli. Turkoosia muualla, pinkkiä otassa. Juuret oli laiskalle tehty kivasti hyvin tummaksi turkoosiksi. Sannoin että pistä semmonen tukka, misä on mahollisimman palion väriä, mutta niin, että meikän ei tarvi ennää ikinä, tai ainakaan kymmeneen vuoteen, tulla kampaajalle.
Hirviän ressaavaa antaa jonku muun sotkia tukan kans. Työlästä, mutta mukavampi ite ku on ite vastuussa ja saa tehä tuhoja niin palion ku huvittaa. Enkä ole ees ko kerran tyriny oikiasti ja seki oli harkittu moka :D (väri oli noin 10 vuotta vanahaa).

Tuosta on sitte omin pikkuisin kätösin askarrellu koko ajan lähemmäs mielipuolista sateenkaaritukkaa. Tällä hetkellä tilanne on tämmönen:

Ei, en todellakkaan jaksanu järjestää mittään glamourkuvaspektaakkelia. Mulla on toisen päivän eksistentiaalinen rapula, ku vanahuus ei näemmä tuu yksin.


Nyt ollaan juuresta asti värillisiä. Ja räikeitä. Turkoosi vallitsee vielä, mutta joka kierroksella pohoja vaalenee vähäsen. Kuulemma Elumenin värit on semmosia että go big or go home. Että ku kerran on se pistetty niin se on ja pyssyy, ja voi mustanki päällevärjäyksen alta alkaa kuultamaan niinku oma väri. Kelepaa. Seuraavaksi sitte joskus pittää alakaa latomaan punasta, violettia ja sinistäki raitaa tuonne. Syssymmällä.

Ainiin voi palli nyt meikä ehti jo unohtaa sen naavateen. Mutta siis eihä siinä oo ku tehä naavasta teetä ja juua se. Kuulemma superduper terveellistä. Intiaanit tietää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti